2014. godina

Božićna priča na imanju obitelji Salaj

Korisnici Centra Stančić su posjetili imanje obitelji Salaj i bili svjedoci prave „Božićne priče“. Za pravi božićni ugođaj pobrinuo se i Ivan Fiolić Fio, dugogodišnji prijatelj i darovatelj našeg Centra.

salaj1salaj2salaj3salaj4

Odigrana humanitarna utakmica za štićenike Dnevnog centra Stančić

RK Dugo Selo odigrao je u subotu 6.12. sjajnu utakmicu protiv vodeće ekipe skupine, RK Moslavina. Dečki su rezultatom 32:28 (20:15) upisali još jednu pobjedu. A još veći gušt je bio zaigrati rukomet pred 300-ak navijača, koliko ih je bilo na utakmici. Razlog takvog odaziva je humanitarne prirode. Cijena karte je iznosila 20 kn, a sav prihod dobiven prodajom ulaznica predan je korisnicima programa rane intervencije dnevnog centra Stančić u Dugom Selu. Taj program zaživio je u proljeće ove godine, a u njega je trenutno uključeno 14-ero djece. Namijenjen je za djecu sa psiho-fizičkim ograničenjima od takoreći njihova dana rođenja do 3 godine, te uz posebna rješenja do 7. godine djeteta. – Cilj programa je utjecati na cjelokupan djetetov bio-psiho-socijalni razvoj i njegovu obitelj te time olakšati djetetovo učenje i stvoriti podlogu za kasnije učenje – izjavila je za Dugoselsku kroniku voditeljica tima za ranu intervenciju Centra Stančić Snježana Jurakić, prof. defektolog-rehabilitator. Na utakmici su bili štićenici centra koji su uživali u rukometu, a na kraju su se u društvu Sv. Nikole slikali s rukometašima.

rukomet1rukomet2rukomet3

Donacija jabuka 5.12.2014.

U Stančić nam je stigla i donacija slavonskih jabuka. Brojne palete pune jabuka ispunile su sve odsjeke i pružile nam radost u ove blagdanske dane.

jabuke

Donacija Mandarina 27.11.2014.

Centar Stančić je primio donaciju mandarina u cilju što boljeg iskorištavanja mjere za neretvanske poljoprivredne proizvođače. Radi se o pomoći županija u korištenju mjera EU za neretvansku mandarinu kojom je Centar Stančić bio posrednik za ostale primatelje ove donacije: OŠ Dubrava Vrbovečka, OŠ Vrbovec, OŠ Gradec, OŠ Josip Zorić, OŠ Ivan Benković, OŠ Stjepan Radić, Udruga AmoreVere, Udruga ADHD, Zajednica Čenakovo. Mandarine su vrijedan dodatak prehrani naših korisnika u ovo zimsko doba a još nam je i veće zadovoljstvo to što smo podržali mjere za pomoć neretvanskom poljoprivredniku.

mandarine1  mandarine2

Izlet u Vukovar 21.11.2014.

Izlet u Vukovar je donio korisnicima, roditeljima i djelatnicima potresnu priču hrabrih Vukovaraca. Posjetili smo bolnicu, Spomen dom Ovčara te Spomen dom hrvatskih branitelja Vukovar i na taj način odali počast žrtvama Vukovara.

Vukovar

GORSKI KOTAR

Zahvaljujući dobroj suradnji sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb, stanari 1. službe stanovanja bili su u prilici provesti tjedan dana u bajkovitom selu Šimatovo u Gorskom Kotaru.
Tijekom mjeseca ožujka i rujna gotovo svi stanari 1. službe stanovanja u pratnji djelatnika proveli prekrasni tjedan u osamljenom, tihom, prekrasnom, prirodom okruženom mjestu Šimatovo.
Svi stanari su taj tjedan iskoristili za boravak u prirodi, šetajući obližnjim Križnim putem, obilazeći okolna sela, upoznajući ljude toga kraja i njihove običaje, a hrabriji su odlazili i do vidikovca i izvora rijeke Kupe. U samom selu mogli su se baviti raznim sportskim aktivnostima: košarka, biciklizam, stolni tenis itd. za što također postoje tereni i potrebni rekviziti.
Boraveći zajedno sa stanarima iz dana u dan, svih 24 sata, cijeli tjedan, stvorili su se još bliskiji odnosi između stanara i djelatnika.
Ovim putem zahvaljujemo svim djelatnicima koji su prihvatili odlazak i boravak u Šimatovu sa svojim stanarima.
Svi su izrazili oduševljenje boravkom u Šimatovu te se nadamo da ćemo i nadalje, surađujući sa Centrom za rehabilitaciju Zagreb, biti u prilici uživati u ljepoti i blagodatima Gorskog Kotara.

2014-12-17_173430  2014-12-17_173550  2014-12-17_173602  2014-12-17_173721  2014-12-17_173747

SAMOZASTUPANJE U DUGOM SELU

U suradnji sa udrugom AmoreVera iz Dugog Sela u mjesecu ožujku 2014. godine oformljena je prva grupa samozastupnika.
Grupu samozastupnika čine članovi udruge AmoreVera i stanari 1. Službe stanovanja.
Sastanci se održavaju jedan put tjedno u prostorima Udruge AmoreVera.
Samozastupnici razgovaraju i debatiraju o raznim temama: što vole na sebi, što vole na drugima, život u zajednici, podrška koja im je potrebna, o ljubavi, o prijateljstvu, obitelji , pravima i obvezama.
Sastanke vodi članica udruge AmoreVera uz podršku zastupnika 1. Službe stanovanja.
Stanari su pokazali veliki interes za odlaske na sastanke te ih sastanci samozastupnika osobito vesele.
Brzo se među stanarima pronio glas o sastancima te smo zajedno sa Udrugom AmoreVera dogovorili formiranje još jedne grupe.
Druga grupa samozastupnika započela je sa svojim radom početkom mjeseca rujna 2014. godine te je sada ukupno 20 stanara 1. Službe stanovanja uključeno u program samozastupanja.
Ovom prilikom zahvaljujemo Udruzi AmoreVera na vrlo dobroj suradnji, zajedničkom druženju i promicanju prava osoba s intelektualnim teškoćama.

10385486_688487294539691_88162778220951094_n

KONFERENCIJA SAMOZASTUPNIKA

Dana 10.i 11. 10. 2014. godine u Zagrebu, hotel Dubrovnik, održana je 4. Konferencija hrvatskih samozastupnika. Osim samozastupnika iz cijele Hrvatske na konferenciji su sudjelovali i samozastupnici iz Slovenije i Makedonije.
Konferenciji su bili nazočni i pozdravili samozastupnike: izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih te pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom.
Po prvi puta na konferenciju su sudjelovali i korisnici Centra Stančić tj. stanari 1. Službe stanovanja Dugo Selo.
Samozastupnik Mladen Duka na konferenciji je održao govor i prenio sudionicima svoje dojmove o životu u stanovanju uz podršku. Mladen Duka je od samozastupnika u Dugom Selu bio izabran da ih predstavlja te su mu bili podrška tijekom priprema za konferenciju. Sve pripreme i sam odlazak na Konferenciju organiziran je zajedno u suradnji sa Udrugom AmoreVera.
Uz Mladena Duku na konferenciji su sudjelovali i Blaško Maršanić, Krešo Gačić i Vesna Šoštarec sa svojim zastupnicima.
Cijeli događaj pratile su i kamere hrvatske televizije te je prilog bio u emisiji Hrvatska uživo, a naš Mladen Duka je ponovno bio na nacionalnoj televiziji.

10509761_751548994900187_7256721100226550041_n  1656026_751550051566748_9159939000710135614_n

1. služba stanovanja Centra Stančić u Dugom Selu

U skladu s Projektom „Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb“ i potpisanom Sporazumu o suradnji između Ministarstva socijalne politike i mladih te Centra za rehabilitaciju Stančić , u ljeto 2013. godine deinstitucionalizirano je 40 korisnika Centra Stančić.

Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje uvjeta i kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama, uvažavanje njihovih prava i želja tj. normalizacija, što zapravo znači da žive kao i svi mi, u lokalnoj zajednici, u manjim stambenim jedinicama te uz poštivanje njihovih prava, želja i izbora.

Obzirom na navedeno u užem području Dugog Sela iznajmljeno je 10 stanova ili kuća pri čemu se vodilo računa da je stambeni prostor u blizini centra Dugog Sela, te da je odgovarajući po kvadraturi, komforu i potrebama pojedinih stanara / npr. lift ili što manje arhitektonske barijere zbog smanjene pokretljivosti stanara /.

U svakoj stambenoj jedinici u prosjeku žive 4 stanara, sustanari su heterogeni po spolu, dobi i sposobnostima, a vodilo se računa i o željama stanara pri izboru sustanara.

Većina stambenih jedinica je useljena tijekom ljeta 2013. godine, a 10. stambena jedinica je useljena 18. 11. 2013. godine čime se zaokružila i u potpunosti oformila 1. služba stanovanja

Centra Stančić u Dugom Selu.

image001

1.službu stanovanja Centra Stančić u Dugom Selu tako čini 40 korisnika smještenih u 10. stambenih jedinica, a podršku im pružaju djelatnici Centra Stančić i to: voditelj službe stanovanja, koordinatori, viši asistenti, asistenti i medicinska sestra.

Nakon useljenja, privikavanja na novi prostor, upoznavanja sa sustanarima, djelatnicima i lokalnom zajednicom prvi od zadataka bila je aktivna podrška stanarima u aktivnostima svakodnevnog života.

U aktivnosti svakodnevnog života spada sudjelovanje u kuhanju, pranju suđa, spremanju stana te smo svi zajedno, i stanari i djelatnici u podršci, bili svjedocima prvih pranja suđa, miješanja ručka, pravljenja kolača…..

image003 image005 image007

Važno je napomenuti da se u takve poslove uključuju svi stanari, ovisno o svojim sposobnostima, no glavni je moto da svatko nešto može, pa možda čak i na ponešto drugačiji način.

image009

Svakako osobito veselje i radost stanarima predstavljaju odlasci u kupovinu gdje uz podršku biraju voće, povrće i sve ono što im je potrebno za život, a na kraju dolazi i ponos jer na kasi sami plaćaju ono što su izabrali.

image011  image013

Teško je opisati radost i ponos na licima stanara kada sami biraju, isprobavaju i na kraju

kupuju cipele, majice, hlače , tenesice ili trenirku koju su sami izabrali….

image015

Osim aktivnosti vezanih uz stan i kućanske poslove vrlo je važno i njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu, te sudjelovanje u različitim sadržajima koje lokalna zajednica nudi.

Tako naši stanari redovito odlaze u šetnje, u kupovinu, u kafić na kavu, na mise……

image017

Uključuju se i u druge aktivnosti u lokalnoj zajednici tako su neki bili na koncertu Zvonka Bogdana, drugi na proslavi Radio Martina, nogometnoj ili rukometnoj utakmici, kazališnoj predstavi, na zumbi u lokalnoj osnovnoj školi…

image019

Veći dio njih prošetao je i Zagrebom, bili u kinu, posjetili Božičnu bajku, vozili se vlakom..

Uspostavili smo i dobru suradnju sa udrugom AmoraVera te se uključili u njihove sastanke i druženja, sa njima slavili Novu Godinu, a sada ćemo zajedno pokrenuti i Udrugu za samozastupanje, čiji članovi će biti naši stanari i njihovi članovi.

Tijekom 11. mjeseca 2013. godine sa svojim radom krenuo je Dnevni centar za stanare 1. službe stanovanja gdje se radi, uči, druži…

image021  image023

Manji dio stanara radi u otvorenoj sredini / dm, lokalna osnovna škola, dnevni centar za djecu /, no dio njih izražava želju za takvim, sličnim, zaposlenjem te je to jedan od zadataka koji predstoji službi podrške.

Nakon što su upoznali lokalnu sredinu, svoj kvart, dio je stanara, najprije uz podršku, a sada i samostalno krenulo u obližnji dućan po kruh, na šišanje, kod prijatelja na kavu..

image025  image027

Uz sve navedene aktivnosti koje čine srž života u zajednici i podižu kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama, služba podrške obavlja i niz drugih zadataka, kao što su briga o zdravlju stanara, osobno usmjereni planovi, širenje krugova podrške, suradnja sa roditeljima i skrbnicima, suradnja sa lokalnom zajednicom, suradnja sa nadležnim Ministarstvom, suradnja sa drugim pružateljima socijalnih usluga itd.

Na kraju, možemo reći da smo mlada služba podrške, tek oformljena, koja je puno napravila i ima još puno za odraditi i naučiti, čiji su djelatnici iskazali izuzetan trud i entuzijazam u radu, sve sa ciljem pružanja zadovoljstva i podizanjem kvalitete života stanara, te jedino što im možemo reći ….VELIKO VAM HVALA !!!

Ljetovanje u Sv. Filip i Jakovu

Centar za rehabilitaciju Stančić u nizu stručnih programa koje provodi, nudi i usluge organiziranog ljetovanja za svoje korisnike. Već dugi niz godina oko sto pedeset korisnika ima priliku dio ljeta provesti na moru. Ove godine uživalo se u osam devetodnevnih smjena, od 30.06 do 02.09., od čega su prve dvije skupine sačinjavali korisnici koji su već godinu dana naši sugrađani u Dugom Selu. Naredne četiri skupine sastavljene su od korisnika koji žive u sjedištu našeg Centra. Budući da u sklopu Centra djeluju i dva Dnevna centra – Dugo Selo i Vrbovec, ove godine organizirano je ljetovanje za klince i klinceze koji su korisnici naših usluga u sedmoj skupini, dok su u osmoj ljetovali odrasli korisnici iz DC Dugo Selo. Kako programi koje nudimo potiču suradni odnos sa obiteljima naše djece, ljetovanje je bilo omogućeno i roditeljima, tako da se ove godine sa nama kupalo i sunčalo nekoliko mama.
Najslađa skupina ovog ljeta definitivno su naše „Ribice“, jedanaestero djece od 4 godine pa nadalje koji su uključeni u programe Rane intervencije i Psihosocijalne podrške. Što reći o svemu a da bar približno dočaramo kako nam je lijepo bilo? Uz neizostavno uživanje u blagodatima sunca i mora, vozili smo se turističkim vlakićem, puuuno se igrali u obližnjim zabavnim parkovima, šetali i obilazili slastičarnice i plesali i pjevali kad god nam se za to ukazala prilika. Klinci i klinceze usavršavali su već postojeća znanja i vještine, primjenjivali ih u novim situacijama, a usvojili su i ponešto novih. Kako je svatko u nečemu najbolji, zadnju večer dijelili smo i diplome našim „Ribicama“ – bilo je tu najboljih plesača, pjevača, plivača… Devet dana proteklo nam je u prekrasnoj atmosferi prepunoj zabave i smijeha. Kući smo se vratili 25. kolovoza prepuni dojmova, bogatiji za jedno prekrasno iskustvo i čvrsti u nakani da to još koji puta ponovimo. Hvala svima koji su nam to omogućili.
Snježana Jurakić , prof.

LOREAL CITIZEN DAY

Djelatnici tvrtke L’Oreal su ove godine odlučili organizirati svoj tradicionalni Citizen Day u Centru Stančić. Uredili su okoliš i obnovili nastambe za domaće životinje. Na najbolji način su prezentirali i podržali politiku svoje tvrtke uz dobru atmosferu i odlično obavljen posao.

slika1slika2slika3slika4

POSJETA VOLONTERA IZ BRITANIJE

Volonteri iz Anglia Ruskin University došli su 1 lipnja 2014 godine u Centar i boravili do 11. lipnja. Projekt volontiranja u Hrvatskoj nazvan je Mission Croatia a započeo je 2002. godine. Do danas kroz projek je prošao veliki broj studenata koji uvijek dalaze sa tri profesora Grahamom, Tonyem i Jan. Ovogodišnji tim se sastojao od 12 studenata a vođa tima je bio gosp. Graham Whicker. Tijekom boravka u Centru volonteri su bojali, uređivali park i popravljali klackalicu i ljuljačke te kupili četiri nova stolca. Korisnici Centra su se uključili u rad i pomagali studentima pri obavljanju njihova posla. Za vrijeme volontiranja studenti su obišli sve odjele i upoznali se sa korisnicima našega Centra kao i specifičnostima svakog odjela.

10354996_10152557603081079_7335181528342664479_n

Međunarodni proljetni sajam Velika Gorica

Pozvani smo na međunarodni proljetni sajam u Velikoj Gorici 24. i 25. Svibnja. Na našem štandu prodavali smo proizvode korisnika Centra Stančić i usput razgledali ostale štandove cvijeća, suvenira i poljoprivrednih proizvoda. Naši su korisnici ovom prilikom uživali u nastupu folklornih društava tog kraja.

slika2

Radionica šeširi

Sudjelovali smo u likovnoj radionici koja je održana 23. svibnja te izrađivali šešire – cvjetove od gaze i drvofixa. Bili smo uključeni u multimedijski događaj 27. svibnja „Vratimo cvijeće parku Ribnjak“. U događanju su osim naših korisnika sudjelovala i djeca OŠ „Miroslav Krleža“ te korisnici Doma za starije i nemoćne osobe, Udruga Erasmus Student Network itd. Cijelo događanje je fotografirano te će na kraju biti postavljena izložba fotografija u prostoru Centra mladih Ribnjak, OŠ Miroslav Krleža te u Gradskoj skupštini Grada Zagreba a možda i kod nas u Centru Stančić.

http://www.cmr.hr/multimedijsko-dogadanje-vratimo-cvijece-parku-ribnjaku/

http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/vratimo-cvijece-parku-ribnjak/57757/

slika1

I. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je na Kinezoroškom fakultetu otvorila I. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske te poručila kako je ponosna na sve natjecatelje zbog njihove volje i hrabrosti da nižu sportske uspjehe te podsjetila na 27 osvojenjih medalja koje su sportaši Specijalne olimpijade Hrvatske osvojili na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Ministarstvo socijalne politike i mladih potiče puno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, promiče njihova prava na osobni integritet, kao i kontinuirano poboljšanje zakonske regulative u svrhu potpunog otklanjanja svih vrsta diskriminacije djece s teškoćama u razvoju, mladih i starijih osoba s invaliditetom.
Navedeno potvrđujemo i činjenicom da je u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, pravobraniteljicom za osobe  s invaliditetom i organizacijama civilnog društva Ministarstvo uprave u 2013. godini  donijelo Zakon o popisu birača kojim je po prvi puta osobama lišenim poslovne sposobnosti osigurano pravo izlaska na izbore i glasanje.

    U svrhu intenzivnijeg uključivanja djece s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s invaliditetom u život zajednice Ministarstvo socijalne politike i mladih kontinuirano potiče razvoj različitih usluga u zajednici i financijski podupire veliki broj programa i projekata organizacija civilnog društva kroz koje se povećava kvaliteta života ovih osoba i dostupnost usluga u zajednici. Intenzivnim procesom deinstitucionalizacije i osiguravanjem podrške u zajednici sukladno potrebama svakog pojedinca, život osoba s invaliditetom iz dana u dan bliži je obliku života svakog građanina ove zemlje što je jedan od glavnih ciljeva MSPM-a.

U cilju osiguravanja jednakih mogućnosti sudjelovanja u sportskim aktivnostima i natjecanjima za sportaše s intelektualnim teškoćama, ali i u svrhu senzibilizacije javnosti, Ministarstvo socijalne politike i mladih je u 2012. godini, Specijalnoj olimpijadi Hrvatske osiguralo financijsku potporu u iznosu od 180.000,00 kuna za odlazak reprezentacije (sportaša s invaliditetom i njihovih trenera i voditelja, ukupno 25 članova Specijalne olimpijade Hrvatske) na Zimske olimpijske igre u Južnu Koreju. Navedena sredstva bila su namijenjena za troškove prijevoza – zrakoplovne karte, kupovinu zimske sportske opreme, te troškove dodatne prehrane sudionika. Sportaši su se sa spomenutih igara vratili sa 27 osvojenih medalja te koristim i ovu priliku kako bih im na tome još jednom čestitala.U tijeku su pripreme za sudjelovanje na Europskim igrama koje će se održati u Belgiji, Antwerpenu, od 9. do 21. rujna 2014. godine. Na navedenom natjecanju se očekuje sudjelovanje više od 4.000 sportaša s intelektualnim teškoćama iz preko 60 zemalja Europe i Euroazije te smo iznimno ponosni na sudjelovanje  reprezentacije Hrvatske koju će predstavljati  20 natjecatelja i trenera, a natjecat će se u nogometu i plivanju.

Aktivnosti sportaša nisu usmjerene samo na takmičenja već i promociju odnosno podizanje razine društvene svijesti o potrebi pružanja podrške osobama s intelektualnim teškoćama stoga je sportašica Melita Golub, učenica Centra za odgoj i obrazovanje Prekrižje nedavno u Europskom parlamentu održala vrlo zapaženo predavanje o pravima osoba s invaliditetom u RH na što smo također ponosni.

http://www.mspm.hr/novosti/vijesti/potpredsjednica_vlade_milanka_opacic_otvorila_i_ljetne_igre_specijalne_olimpijade_hrvatske

Ljetneigre12014

Grafiteri

40 Crew grafiterska skupina sa predsjednikom Adnanom Demirovićem na čelu i uz sponzorstvo Garden Mall-a Zagreb, oslikala je i uljepšala domove naših korisnika. Zahvaljujemo vrijednim i kreativnim grafiterima te sponzoru Garden Mall-u.

SAM_0571  11-625x456

Blue Knights

Članovi Blue Knights LE MC – Croatia II posjetili su 26. travnja, 2014. Centar za rehabilitaciju Stančić. Došlo je dvadesetak motociklista koji su obišli sve odsjeke i omogućili našim korisnicima lijepo druženje i upoznavanje s motociklima.

Članovi Blue Knightsa u naš Centar nisu došli praznih ruku. Donirali su nam perilicu rublja, koja će poboljšati uvjete stanovanja korisnika. Zahvaljujemo se na predivnom druženju i donaciji. Želimo vam sretan put i do skorog viđenja.

Klubovi Blue Knights djeluju diljem svijeta, a članovi su policajci. U Hrvatskoj su Blue Knights osnovani u kolovozu 2002. godine, kada policajci iz Pakraca, Daruvara, Kutine i Siska osnivaju Blue Knights Croatia I. U siječnju 2005. godine sedam policajaca iz Zagreba, dotadašnji članovi Croatie I, osnivaju ogranak Croatia II.  Croatia II okuplja članove sa područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije.

2014-04-26 12.29.11

Donacija konja Centru Stančić

Gospodin Željko Marović donirao je konja za potrebe terapijskog jahanja u Centru Stančić.

Donacija konja

Happy

Korisnice Centra Stančić su se uključile u globalnu akciju obilježavanja Dana sreće kojeg je proglasila Generalna skupština UN-a. Datum Dana sreće je 20. ožujka, a cilj mu je dati značaj sreći i dobrobiti univerzalnih vrijednosti u životima ljudi diljem zemaljske kugle. Sony Music Entertainment odabrao je taj praznik obilježiti prikladno uz svjetski Pharellov hit ”Happy”. Do sada se na tu pjesmu plesalo u više od 460 gradova kako iz svijeta tako i iz Hrvatske. Dugoselski uradak će biti objavljen na Youtube-u, FB stranici Dugoselske kronike te na službenoj web stranici globalne akcije. (http://www.ucilistedugoselo.com/detalji_novosti.aspx?id_novosti=220)

https://www.youtube.com/watch?v=lV9GROYOVew

http://www.prigorje.hr/zanimljivosti/item/169-together-happy-dugo-selo

http://www.dugoselo.hr/index.php?option=com_content&limitstart=105

HELLO

Blagoslov hrane

Tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana, naš župnik, Milan Pušec, blagoslovio je hranu pripremljenu u Centru za taj veliki blagdan.

IMG_2080

Uskrs u znaku tradicije!

 Uskrs u znaku tradicije

Uskršnja humanitarna akcija

Studentski zbor Zdravstvenog veleučilišta 14. travnja 2014. završio je veliku Uskršnju humanitarnu akciju darivanjem prikupljenih donacija za štićenike Centra za rehabilitaciju “Stančić” – Dugo Selo i osmeročlanu obitelj iz Remetinca u Zagrebu .

Uskršnjom humanitarnom akcijom Studentskog zbora, prikupljene su higijenske potrepštine, hrana, igračke, odjeća za djecu i odrasle.

Posjetom Centra i osmeročlane obitelji darovani su nam mnogi osmjesi zahvale korisnica i korisnika, djece i roditelja, a ponajviše smo primili puno ljubavi i veselja uoči Uskrsa.

Hvala Vam što ste pomogli uljepšati ovaj Uskrs štićenicima Centra i obitelji!

Studenti pomažu

U susret Uskrsu

Održana 4. likovna radionica i izložba „U susret Uskrsu“: Zelena, cvjetna i jaja na kockice…

 Gradski par Perivoj grofova Drašković u subotnje prije podne 31. ožujka bilo je najveselije mjesto u Dugom Selu – okupivši se u njemu preko 500 ljudi – djece, roditelja, voditelja, građana. Naime, u 4. po redu likovnoj radionici i izložbi na otvorenom „U susret Uskrsu“ sudjelovalo je 20 grupa djece iz Dugog Sela i Biograda koja su izrađivala i ukrašavala velike modele pisanica, po uzoru na prijašnje godine, da bi na kraju Komisija sastavljena od članova – voditeljice cijelog projekta Arielle Melić, zamjenika gradonačelnika Dugog Sela Ivana Gerecija i Više kustosice Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Nada Beroš odlučila koje su pisanice najljepše. A odluka je pala da u kategoriji predškolske djece pisanica „Zeleno, zeleno…“ Dječjeg vrtića DIDI starije skupine Ježići, voditeljica Josipe Mrnjaus i Ane Končar bude proglašeno najboljim. Drugo mjesto pripalo je DV Buba Biba s pisanicom „Zaposleni zeko na privremenom radu“ voditeljice Andreje Čukelj, a treće DV Dugo Selo „Buđenje proljeća“ voditeljice Ivane Brekalo. U kategoriji školske djece – 1. mjesto osvojili su učenici 4.a razreda OŠ Ivana Benkovića, voditeljice Željke Kušen s pisanicom pod nazivom „Veseli Cvjetko“. Drugo mjesto osvojili su učenici 3.d razreda OŠ Ivana Benkovića „Mozaik jaje“ voditeljice Marije Jug, te treće mjesto pripalo je učenicima 1.a i 1.d razreda OŠ Josipa Zorića „Proljetno buđenje“ voditeljica Radojke Lulić i Ivane Matešić. U kategoriji izvanškolskih aktivnosti – prvi su polaznici Likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo voditelja Roberta Samardžića koji su izradili „Jaje na kockice“; druga je Ema Melić sa svojom pisanicom „Puzzle jaje“; a treći su polaznici Dnevnog centra Stančić Dugo Selo sa svojim djelom „Radost“ voditeljica Marije Jelić i Zorice Balija.

http://www.tzds.hr/odrzana-4-likovna-radionica-i-izlozba-%E2%80%9Eu-susret-uskrsu-zelena-cvjetna-i-jaja-na-kockice/

JAJA-U-PARKU-023

Akcija uređenja okoliša

Dana 20.3.2014. godine održana je akcija uređenja okoliša Centra Stančić u kojoj su sudjelovali roditelji i skrbnici korisnika Centra.

Radovi Udruga Oaza

HUMANITARNI KONCERT ZA STANČIĆ

DSC02480

U četvrtak, 20. ožujka, učenici 7. b razreda su u pratnji razrednice Dragane Radovan, školske defektologinje Natalije Hrnkaš i školske psihologinje Ivane Delač posjetili Glazbenu školu Dugo Selo čiji su polaznici u dvoraNI BIVŠEG Doma HV-a održali koncert za korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić. U odličnoj glazbi uživali su i učenici.
Na početku sve je u ime Centra Stančić pozdravila defektologinja Ines Kovačević uz zahvalu organizatorima, na čelu s ravnateljem Glazbene škole, profesorom Darijom Cebićem. Nastupili su članovi Tamburaškog kvarteta izvevši Z. Dvoržaka „Peppi csardas“, plesove iz Slavonije, čardaš u e-molu i Bunjevački poturi (Romansa – Gajdaško kolo – Čardaš). U solističkom nastupu sve su nas oduševili Mihael Jutrašnjik na bisernici izvevši tradicionalnu pjesmu „Kiša pada“ i Jelena Tara Rađenović na violini s izvedbom A. Kraseva: „Pony trot“. Filip Novački na kontrabasu i Mateo Sović na violini izveli su „Romancu“ E. Baklanova uz klavirsku pratnju Lane Zlatar – Pravice. Nakon koncerta učenici i profesori Glazbene škole i OŠ Josipa Zorića nastavili su druženje s gostima.

http://os-jzorica-dugo-selo.skole.hr/?news_id=750

Bubnjari

U srijedu, 12.03.2014. održana je u našem centru radionica bubnjanja koju je vodio gospodin Branko Trajkovski, bubnjar poznate rok grupe „Zabranjeno Pušenje“. Pored naših korisnika i djelatnika, u radu radionice su sudjelovala i djeca 6-ih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Brckovljana, njihova pedagoginja i nekoliko studentica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Radionica je organizirana u formi bubnjarskog kruga, a na opće zadovoljstvo svih sudionika. Nakon radionice nastavljeno je druženje korisnika našeg centra i gostiju iz Brckovljana i Zagreba, tijekom kojeg je iskazan veliki interes za nastavak suradnje. Postignut je načelni dogovor da se s kontinuiranim zajedničkim radionicama krene od rujna 2014. godine. Radionice će voditi glazbeni terapeut Centra za rehabilitaciju „Stančić“, Boris Prljević.

U istom je kontekstu ostvarena i suradnja s udrugama Klub Dobre Vibracije i iDEMO, te Centrom za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ iz Zagreba, s kojima je dogovorena zajednička realizacija humanitarnog projekta pod nazivom „NO LIMIT – Daj 5 za bolji svijet“. Projekt ima za cilj inkluziju osoba s posebnim potrebama i širenje svijesti zajednice o ranjivim društvenim skupinama. Planirano je obuhvatiti 300 djece i odraslih iz više institucija koje skrbe o osobama s posebnim potrebama i 3000 djece osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta. Predviđeni termin početka realizacije ovog projekta je rujan 2015.

Bubnjari

Božićna donacija iz DM

S obzirom na dugogodišnju suradnju DM-a i našeg Centra 19. ožujka, preuzeli smo još jednu u nizu donaciju uz prigodno druženje na domijenku s ostalim primateljima donacija.

 

Humanitarna utakmica za DC Vrbovec

 

nogomet1

Dana 18. siječnja 2013. godine NOGOMETNO SREDIŠTE VRBOVEC organiziralo je humanitarnu utakmicu za DC Vrbovec u sklopu 35. malonogometnog turnira Čedomil Drvenkar. Humanitarnu utakmicu odigrala je ekipa Ženskog nogometnog kluba Vrbovec za koju su nastupili: zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, gradonačelnik Vladimir Bregović, predsjednik gradskog vijeća Josip Jambrač, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić te predstavnici Policijske postaje Vrbovec i glavnog sponzora turnira Mesne industrije PIK Vrbovec. Prije utakmice gradonačelnik je ravnateljici Centra za rehabilitaciju Stančić, Sanjici Grbavac, uručio donaciju u iznosu od 2.000 kuna za potrebe Dnevnog centra Vrbovec. Nogometašice su pobijedile s rezultatom 1:0.

nogomet2

http://vrbovec.hr/wordpress/?p=2083

http://www.radiovrbovec.hr/?p=3168

http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti?year=2014&id=3198

 

Donacija Udruge Roma

Predsjednica Udruge Roma Zagrebačke županije, gospođa Mirela Beko, posjetila je djecu Dnevnog centra Vrbovec 5. veljače 2014. godine te donirala odjeću za djecu i slatkiše.

 

Sveta misa na Valentinovo

slika

Na dan Sv. Valentina, 14. veljače 2014. godine, održana je sveta misa u našoj kapelici s obzirom da je naša kapelica posvećena tom vrlo poznatom i zbog ljubavi omiljenom svecu. Naši su korisnici zajedno s djelatnicima oduševljeno slušali svetu misu našeg župnika Milana Pušeca te zdušno u njoj sudjelovali.

Maškare 2014.

MAŠKARESTANČIĆ 2014.

Nakon što smo proslavili i proveselili se za Fašnik u Centru, nastavili smo pripreme za vikend pred nama. Pozvani smo u fašničku povorku u Sesvetama. Na maskenbalu u Centru pobijedila je maska MINISTRI. Uz pomoć korisnika i naših djelatnika napravili smo automobil od kartona i bolničkog kreveta te se pripremili za odlazak u Sesvete. U Sesvetama nam se pridružila naša ravnateljica Grbavac Sanjica. Naša maska bila je odlično prihvaćena od prisutne publike.