NAZIV PROJEKTA           Zapošljavanje osoba s invaliditetom bez barijera

Projekt se provodi u sklopu Programa cjeloživotnog učenja Leonardo da Vinci za čiju je provedbu i nadzor odgovorna Agencija za mobilnost i programe EU.

PARTNERI                          Litva, Španjolska, Velika Britanija, Poljska, Italija, Turska, Bugarska, Nizozemska i Hrvatska

VRIJEME TRAJANJA      rujan 2013.- srpanj 2015.

VRIJEDNOST PROJEKTA         11.000,00 EU

CILJ I AKTIVNOSTI        Osnažiti i osposobiti osobe s invaliditetom za zapošljavanje putem razmjene iskustva s partnerima iz drugih zemalja, te međusobni transfer znanja.

Predviđene aktivnosti: suradnja, prikupljanje i razmjena iskustava i informacija među partnerima, lokalne aktivnosti vezane uz zapošljavanje osoba s invaliditetom (kreiranje, priprema i analiza prikupljenih podataka i upitnika), prezentacija dobivenih rezultata, izrada brošure/letaka, održavanje tematskih radionica „How to learn to learn?“, održavanje radionice-implementacija EU putovnice (European skills passport), prilagodba poučavanja za visokorizične i socijalno isključene osobe s invaliditetom putem E coachinga, organizacija partnerskih sastanaka te organizacija konferencije u suradnji s Obrtničkim učilištem. Više o našim aktivnostima možete pročitati na našoj web stranici: http://employabilitywithout.wix.com/employability te Facebook stranici: http://www.facebook.com.Employability

Aktivno smo sudjelovali u partnerskim sastancima u Litvi, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Turskoj (više o tome možete pročitati OVDJE- staviti tekst Posjet Turskoj i fotografije iz Turske) te bili domaćini našim partnerima zajedno s Obrtničkim učilištem. Tom prigodom organizirali smo Konferenciju u Zagrebu o kojoj možete više pročitati OVDJE. (staviti tekst LDV-Zagreb i fotografije Zagreb)

Partnerski sastanak sudionika u projektu „Zapošljavanje osoba s invaliditetom bez barijera“

U periodu od 04.do 07.ožujka zajedno s Obrtničkim učilištem organizirali smo partnerski susret/metting/ u Zagrebu za naše partnere u projektu „Zapošljavanje osoba s invaliditetom bez barijera“. Posjetilo nas je ukupno 29 kolega iz Velike Britanije, Turske, Litve, Poljske, Bugarske, Španjolske i Italije. Nakon kraćeg upoznavanja s Gornjim gradom te njegovim kulturnim znamenitostima, organizirali smo zajedničko druženje uz tradicionalna hrvatska jela tijekom koje smo razmijenili iskustva o provedbi i napretku projektnih aktivnosti.

Iako smo drugi dan susreta pomno isplanirali, jedva da smo uspjeli obaviti sve predviđene aktivnosti. Iz Zagreba smo krenuli autobusom prema Čakovcu gdje smo se družili u prostorijama ACT grupe koja  uključuje i povezuje organizacije i pojedince koji promiču i razvijaju eko-društvenu ekonomiju i vodeći je primjer društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji. Društveno poduzetništvo razvijaju u području zelene ekonomije i socijalnih usluga u zajednici. Obišli smo dio njihovih pogona, paralelno uživajući u bogatstvima i kulturnim znamenitostima Čakovca i Varaždina. Na povratku smo goste upoznali s Centrom Stančić, obišavši dio smještajnih kapaciteta i radionice u kojima korisnici obavljaju radno-okupacijske aktivnosti. Naši gosti su bili impresionirani uređenjem i organizacijom sjedišta ustanove, te pripremljenim ručkom. Na povratku smo posjetili našu Drugu službu stanovanja u Jelkovcu kao primjer modernog načina skrbi za osobe s invaliditetom u zajednici. Gosti su pokazali veliku zainteresiranost i odgovarali smo im na brojna pitanja iz domene našeg rada.

Zadnji dan našeg susreta proveli smo u Obrtničkom učilištu gdje smo organizirali Konferenciju posvećenu zapošljavanju osoba s invaliditetom s ciljem informiranja partnera s trenutnom situacijom u Hrvatskoj i Zagrebu. Tragom toga pomoćnica Ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih, mr.sc. Iva Prpić pozdravila je sve prisutne i osvrnula se na aktualnu situaciju u vezi zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, dok su širi prikaz stanja u svojim prezentacijama izložile gđa. Zrinka Špoljarić, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja i Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Konferenciji su nazočili i predstavnici URIHA- najveće organizacije za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Po završetku tematske rasprave dio partnera uključio se u radionicu o implementaciju Eupassa, a dio partnera posvetio se rješavanju tekućih problema, aktualnim projektnim temama te dogovoru o završnim obvezama i organizaciji završnog susreta u Turskoj.

Posjet Turskoj u sklopu projekta „Zapošljavanje osoba s invaliditetom bez barijera“

Završno druženje projektnih partnera organizirano je u Turskoj od 02. Do 06. Lipnja 2015. S obzirom da su Tursku predstavljale dvije organizacije, domaćini su nam nastojali pokazati što više od svojih aktivnosti i prirodnih ljepota Turske ali i upoznati nas s relevantnim trendovima u Turskoj vezano za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U svakom pogledu Turska je zaista golema i osebujna zemlja koju vrijedi vidjeti. Ima negdje preko 75 milijuna stanovnika a najveći grad i kulturna prijestolnica Istanbul ima negdje preko 14 milijuna građana. U novije vrijeme država puno ulaže u razvoj turizma, ali niti ostale grane nisu zapostavljene. To nam govore brojni plastenici u okruženju velikih gradova ali i razvijeno stočarstvo u brdsko-planinskim predjelima.

Sama Turska zemlja je brojnih kontrasta; s jedne strane na ulici možete sresti moderno odjevene žene a s druge strane tradicionalno odjevene žene u maramama ili pokrivene velovima. Kako smo dosta vremena proveli na aerodromu „Ataturk“ imali smo prilike vidjeti da je ovo mjesto sjecište brojnih kultura: Afričke, Arapske, Srednjoistočne, Blisko-istočene, Daleko-istočne i mnogih drugih. Brojni putnici iz različitih destinacija plijenili su pozornost svojom nacionalnom odjećom, njegujući tako svoju kulturnu prepoznatljivost.

Drugi dan našeg posjeta proveli smo na putu obilazeći pokrajinu Ispartu, planinsko područje Anadolije okruženo padinama gorja Zapadnog Taurusa, 130 km udaljeno od Sredozemnog mora. U blizini glavnog grada Isparte nalazi se prekrasno jezero Egirdir s razvijenim turizmom. Pokrajina je osobito poznata po uzgoju ruža, tradiciju koju su sa sobom donijeli progonjeni Bugari muslimanske vjere potkraj 19 stoljeća, pa se glavni grad naziva i „Gradom ruža“. Prema izjavama naših domaćina brojne osobe s invaliditetom uključene su u jednostavne poslove u vezi uzgoja i prerade ruža. Imali smo zadovoljstvo biti gosti gradonačelnika Isparte koji nas je primio u gradskoj vijećnici koja je sva u znaku ružina mirisa i posuta ružinim laticama. Nakon toga primio nas je i guverner pokrajine te govorio o tradiciji i naporima za zapošljavanje što većeg broja osoba s invaliditetom.

Osobito smo toplo bili primljeni u jednoj udruzi koja okuplja osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama. U prostorijama koje su dobili na korištenje organizirali su radno-okupacijske aktivnosti te izrađuju nakit, rade ručne radove ali i pjevaju i zabavljaju se. U udruzi rade volonterke koje su nas počastile svojim sarmicama i karakterističnim turskim čajem koji se pije u svim prigodama. Bili smo okruženi pažnjom domaćina i korisnicima koji su se jako voljeli fotografirati s nama a nepoznavanje jezika nije bila prepreka za dobru komunikaciju. I tako redom, red sastanaka i obaveza, red predaha uz ručak na prekrasnim mjestima poput jezera Eridigir ili u hotelskom naselju u blizini Antalije u kojem smo odsjeli… Vrijeme je prebrzo prošlo ali smo ipak zaključili da iako imaju sjajne bazare gdje se uz malo vještine možete cjenkati i značajno smanjiti početnu cijenu, prekrasno more i vrhunski uređene plaže ipak njihovo more i borovi, iako jako slični našem podneblju ne mirišu kao naši. I more je manje slano.