1. služba stanovanja Centra Stančić u Dugom Selu

U skladu s Projektom „Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb“ i potpisanom Sporazumu o suradnji između Ministarstva socijalne politike i mladih te Centra za rehabilitaciju Stančić , u ljeto 2013. godine deinstitucionalizirano je 40 korisnika Centra Stančić.

Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje uvjeta i kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama, uvažavanje njihovih prava i želja tj. normalizacija, što zapravo znači da žive kao i svi mi, u lokalnoj zajednici, u manjim stambenim jedinicama te uz poštivanje njihovih prava, želja i izbora.

Obzirom na navedeno u užem području Dugog Sela iznajmljeno je 10 stanova ili kuća pri čemu se vodilo računa da je stambeni prostor u blizini centra Dugog Sela, te da je odgovarajući po kvadraturi, komforu i potrebama pojedinih stanara / npr. lift ili što manje arhitektonske barijere zbog smanjene pokretljivosti stanara /.

U svakoj stambenoj jedinici u prosjeku žive 4 stanara, sustanari su heterogeni po spolu, dobi i sposobnostima, a vodilo se računa i o željama stanara pri izboru sustanara.

Većina stambenih jedinica je useljena tijekom ljeta 2013. godine, a 10. stambena jedinica je useljena 18. 11. 2013. godine čime se zaokružila i u potpunosti oformila 1. služba stanovanja

Centra Stančić u Dugom Selu.

image001

1.službu stanovanja Centra Stančić u Dugom Selu tako čini 40 korisnika smještenih u 10. stambenih jedinica, a podršku im pružaju djelatnici Centra Stančić i to: voditelj službe stanovanja, koordinatori, viši asistenti, asistenti i medicinska sestra.

Nakon useljenja, privikavanja na novi prostor, upoznavanja sa sustanarima, djelatnicima i lokalnom zajednicom prvi od zadataka bila je aktivna podrška stanarima u aktivnostima svakodnevnog života.

U aktivnosti svakodnevnog života spada sudjelovanje u kuhanju, pranju suđa, spremanju stana te smo svi zajedno, i stanari i djelatnici u podršci, bili svjedocima prvih pranja suđa, miješanja ručka, pravljenja kolača…..

Važno je napomenuti da se u takve poslove uključuju svi stanari, ovisno o svojim sposobnostima, no glavni je moto da svatko nešto može, pa možda čak i na ponešto drugačiji način.

Svakako osobito veselje i radost stanarima predstavljaju odlasci u kupovinu gdje uz podršku biraju voće, povrće i sve ono što im je potrebno za život, a na kraju dolazi i ponos jer na kasi sami plaćaju ono što su izabrali.

Teško je opisati radost i ponos na licima stanara kada sami biraju, isprobavaju i na kraju

kupuju cipele, majice, hlače , tenesice ili trenirku koju su sami izabrali….

Osim aktivnosti vezanih uz stan i kućanske poslove vrlo je važno i njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu, te sudjelovanje u različitim sadržajima koje lokalna zajednica nudi.

Tako naši stanari redovito odlaze u šetnje, u kupovinu, u kafić na kavu, na mise……

Uključuju se i u druge aktivnosti u lokalnoj zajednici tako su neki bili na koncertu Zvonka Bogdana, drugi na proslavi Radio Martina, nogometnoj ili rukometnoj utakmici, kazališnoj predstavi, na zumbi u lokalnoj osnovnoj školi…

Veći dio njih prošetao je i Zagrebom, bili u kinu, posjetili Božičnu bajku, vozili se vlakom..

Uspostavili smo i dobru suradnju sa udrugom AmoraVera te se uključili u njihove sastanke i druženja, sa njima slavili Novu Godinu, a sada ćemo zajedno pokrenuti i Udrugu za samozastupanje, čiji članovi će biti naši stanari i njihovi članovi.

Tijekom 11. mjeseca 2013. godine sa svojim radom krenuo je Dnevni centar za stanare 1. službe stanovanja gdje se radi, uči, druži…

Manji dio stanara radi u otvorenoj sredini / dm, lokalna osnovna škola, dnevni centar za djecu /, no dio njih izražava želju za takvim, sličnim, zaposlenjem te je to jedan od zadataka koji predstoji službi podrške.

Nakon što su upoznali lokalnu sredinu, svoj kvart, dio je stanara, najprije uz podršku, a sada i samostalno krenulo u obližnji dućan po kruh, na šišanje, kod prijatelja na kavu..

Uz sve navedene aktivnosti koje čine srž života u zajednici i podižu kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama, služba podrške obavlja i niz drugih zadataka, kao što su briga o zdravlju stanara, osobno usmjereni planovi, širenje krugova podrške, suradnja sa roditeljima i skrbnicima, suradnja sa lokalnom zajednicom, suradnja sa nadležnim Ministarstvom, suradnja sa drugim pružateljima socijalnih usluga itd.

Na kraju, možemo reći da smo mlada služba podrške, tek oformljena, koja je puno napravila i ima još puno za odraditi i naučiti, čiji su djelatnici iskazali izuzetan trud i entuzijazam u radu, sve sa ciljem pružanja zadovoljstva i podizanjem kvalitete života stanara, te jedino što im možemo reći ….VELIKO VAM HVALA !!!