Centar Stančić sudjelovao na Festivalu inkluzije u Zadru

Od 21. ožujka do 12. travnja u Zadru su se održavali 2. Dani djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u organizaciji  Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, Udruge za autizam Zadar, Udruge Cukrići Zadar, Udruge za Down sindrom Zadarske županije, Dječjeg vrtića Latica, Osnovne škole Voštarnica-Zadar i Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire.

Ovogodišnja manifestacija pod nazivom „Festival inkluzije: Upoznaj me!“ održavala se  u Gradskoj knjižnici grada Zadra, a bila je usmjerena na osnaživanje djece i njihovih obitelji u društvenoj zajednici, ravnopravnu participaciju, promicanje podrške i jačanje osjećaja zajedništva s ciljem stvaranja inkluzivnog društva. U okviru manifestacije izlaganjem je sudjelovala psihologinja Josipa Nišandžić iz Centra za rehabilitaciju Stančić i predstavila je svoj rad s terapijskim psom Rikom. Naslov predavanja bio je: „Uključivanje terapijskog psa Rika u rad s djecom s teškoćama u razvoju“.

Na početku izlaganja psihologinja je ukratko opisala proces i obuku koju psi pomagači prolaze. Opisala je i tijek edukacije u koju su uključeni stručnjaci kako bi postali stručni voditelji pasa pomagača. Naglasila je da je Rikov vlasnik Centar za rehabilitaciju Stančić, a kako je njezina uloga kao stručnog voditelja psa- briga o psu i uključivanje psa u svoj rad. Opisala je i svoje mjesto rada, kao i vrstu posla koju obavlja u Dnevnom centru Vrbovec. Zatim je objasnila i slikama potkrijepila kako i kada uključuje terapijskog psa u rad s djecom.

Terapijski pas Riko djeci pomaže u prvom redu svojom dobroćudnom naravi, tolerancijom na dječja nepoželjna i nepredviđena ponašanja, te svojom mirnoćom. Također, Riko je poslušan pas koji nije sklon nepoželjnim ponašanjima koja bi mogla prestrašiti djecu i izazvati njihov otpor prema radu (npr. ne laje, ne skače na djecu, nema naglih reakcija, ne povlači djecu u šetnji i sl.). Riko zna neke trikove koji su djeci zabavni i zanimljivi: donosi lopticu, traži uže koje mu djeca sakriju, povlači uže, sjedne, legne, daje šapu i ostalo. Upravo je igra s Rikom nagrada za djecu nakon što su se potrudila riješiti neki zadatak ili odraditi vježbu do kraja. Osim toga, Riko doprinosi bržem stvaranju odnosa terapeut-dijete. Riko često smanjuje stres i anksioznost kod djece, posebno ako prvi put dolaze u prostorije Dnevnog centra.

Na kraju predavanja navela je neke komentare djece koja su objasnila zašto vole Rika. Navela je i komentare roditelja koji su prepoznali Rikovu toleranciju, dobroćudnost i motivacijsku ulogu koju on ima kod djece. Nakon predavanja odgovarala je na razna pitanja sudionika, koja su se odnosila na nabavu terapijskog psa, na Rikovo sudjelovanje u radu s djecom, te na reakcije roditelja vezano uz uključivanje terapijskog psa u rad.

Psihologinja Josipa Nišandžić je stručni voditelj terapijskog psa, a u Centru Stančić je i voditeljica Dnevnog centra Vrbovec.

Ana Jagatić-Petrinec