Dvodnevnim programom Centar za rehabilitaciju Stančić obilježio je svoju 65. godišnjicu postojanja

65. godišnjica postojanja Centra za rehabilitaciju Stančić obilježena je organizacijom dvaju događaja, okruglim stolom na temu pružanja socijalnih usluga u zajednici i otvorenjem Centra za smještaj volontera s prenoćištem “Smiješak za sve”.

Prvog dana proslave, u četvrtak, 24. rujna 2020. u Kleti obitelji Bunčić obilježen je Dan Centra uz okrugli stol projekta Dva koraka dalje na temu pružanja socijalnih usluga u zajednici te prezentaciju projekata Stančić. Događaj je otvorila ravnateljica Centra, Sanjica Grbavac, prof. def., uvodnim pozdravom svima okupljenima te presjekom povijesti same ustanove i onoga što Stančić čini danas.

– Ukupno Centar broji 347 radnika i 517 korisnika, a kroz proces deinstitucionalizacije organizirali smo 20 stambenih jedinica za službe samostalnog stanovanja. Važno nam je predstaviti Dnevne centre koji pokrivaju oko 200 djece te koji su projekt kroz koji smo zaposlili niz stručnjaka stoga i Dnevni centar Vrbovec i Dnevni centar Dugo Selo imaju svoje timove stručnjaka – poručila je ravnateljica Grbavac.

Uz zahvalu svima na dolasku treba istaknuti i kako je broj uzvanika morao biti limitiran radi poštivanja epidemioloških mjera te su svi prisutni uz poštovanu udaljenost nosili maske, imali na raspolaganju dezinficijense za ruke, mjerena je temperatura i vođena evidencija sudionika.

Među dragim gostima koji su došli uveličati ovu obljetnicu Stančića bio je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

– Centar Stančić je ponos ovog grada i ponosan sam na rad njegovih djelatnika. Kad upoznate rad Centra i drage ljude koji tamo rade, koji borave, imate drukčiji pogled na društvo. U takvom poslu razvijete socijalnu emociju i sasvim drugačije gledate na sve ostalo – rekao je gradonačelnik Panian uz veliku zahvalu.

Uslijedilo je predstavljanje dijela projekata kojima se Stančić s pravom ponosi, a koje je najavila voditeljica Tima za pripremu i provedbu projekata, gđa Jasna Lesički.

– Redovito smo aplicirali na projekte te je bilo i mnogo manjih projekata no trenutno je važno reći da vodimo dva velika EU projekta ukupno vrijedna 21 milijun kuna te smo doista uspjeli izgraditi nešto jako dobro. Prošle godine smo otvorili naš senzorni park, s Agencijom za mobilnost također imamo ugovor, a mogu najaviti i kako ćemo uskoro potpisati ugovor za naš novi projekt, Tri koraka dalje – najavila je voditeljica Lesički.

Najavljeni projekt nastavak je aktualnog uspješnog EU projekta Dva koraka dalje o kojemu je okupljenima govorila njegova voditeljica, gđa Ana Lovrić koja je, među ostalim, navela kako je cilj projekta poboljšanje uvjeta pružanja socijalnih usluga u zajednici. Dio projekta već je realiziran poput nabave pet novih vozila, edukacijskih aktivnosti, a slijedi završeno opremanje prostora nakon što se izgradi novi Dnevni centar u Vrbovcu i nakon što se rekonstruiraju DC u Dugom Selu i Sesvetama.

Formiranje Dnevnog centra iskorak je koji je Stančić poduzeo još 2008. godine otvaranjem prvog takvog Centra u Dugom Selu o čemu je prezentaciju održala njegova voditeljica, gđa Snježana Jurakić dok je Dnevni centar Vrbovec predstavila njegova voditeljica, gđa Ivana Kelebuh. Jasno je prikazan razvoj oba Centra te proširenje usluga i programa koje stručnjaci različitih profila pružaju korisnicima. U ovim Centrima realiziraju se i programi rane intervencije, ali i programi psihosocijalne podrške u kvalitetnim uvjetima te s obrazovanim kadrom.

Čestitke Stančiću na svakom navedenom uspješnom projektu te planovima koje ima uputila je gđa Marinka Bakula kao izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. Zahvalu Stančiću i ljudima koji ga čine potom je uputio Josip Špišić, predsjednik udruge roditelja.

Dan kasnije, u petak, u Stančiću je svečano otvoren Centar za smještaj volontera s prenoćištem  realiziran u suradnji s udrugom Smiješak za sve. Obnovljen i uređen prostor nekoć napuštene zgrade odsad će biti mjesto rada, učenja i druženja za volontere, studente srodnih fakulteta koji će moći tamo boraviti za vrijeme svoje prakse te korisnika.

Zbog epidemioloških uvjeta i ova je svečanost imala ograničen broj sudionika, a protekla je u iznimno prijateljskoj i emotivnoj atmosferi. Kako je cijela ova priča rasla od prvog kontakta u Stančiću u ožujku 2018. ispričala je gđa Marijana Jergović, predsjednica udruge Smiješak za sve.

Edukacijsko volonterski centar otvorila je gđa Ana Tomašković, novinarka i urednica HRT-a rekavši, među ostalim, kako je HRT dokazao kako ima obvezu i odgovornost promicati senzibilitet prema potrebitima te upozoravati da nam osobe s teškoćama moraju biti prioritet u svakom danu.

Projekt je to koji je pokazao koliko puno mogu napraviti ljubav, plemenitost i dobrota koju su iskazali upravo volonteri kako udruge tako i mještani. Senzibilizacija stanovništva još je jedan rezultat ovog projekta o čemu su svjedočili župnik Mirko Matošević, zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, g. Nikola Tominac te načelnik općine Brckovljani, g. Tihomir Đuras.