Manifestacija u Dugom Selu „Za planet – drvo i cvijet“

U Dugom Selu se 19. i 20. travnja 2024. održavala manifestacija „Za planet – drvo i cvijet“. Ovo tradicionalno događanje posvećeno je obilježavanju Dana planeta Zemlje. U bogatom programu dvodnevnog događanja sudjelovao je i Centar za rehabilitaciju Stančić.

U perivoju grofa Drašković Centar je postavio svoju cvjetnu instalaciju posvećenu očuvanju planete Zemlje. Cvjetnu instalaciju su zajedničkim snagama osmislili radni instruktori sjedišta Centra, Dnevnog centra Dugo Selo i organiziranog stanovanja Dugo Selo.

Centar Stančić se uključio i u edukativne radionice i prezentirao svoju radionicu pod nazivom „Kukuruz – od zrna do kokice“. U sklopu radionice informirali su posjetioce o porijeklu kukuruza, raznim vrstama kukuruza i pokazali proizvode izrađene od kukuruza – kukuruzno brašno, zlijevka, palenta, kukuruzne kiflice i slično. Posjetiocima su prezentirali i razne načine kominanja kukuruza – ručno, korištenjem ručne alatke i kominanje kukuruza uz pomoć starinskog stroja. Sudionicima radionice dali su priliku da isprobaju različite načine kominanja kukuruza – na njihovo veliko oduševljenje. Zrnima kukuruza hranili su naše domaće životinje – kokoš, pile i patku. Na kraju radionice pokazali su kako se razne vrste kukuruza koriste u različite svrhe – ispekli su od kukuruza kokičara kokice i počastili sve prisutne.

 

 

Na radionici su sudjelovali korisnici Centra, djeca iz dječjeg vrtića i učenici 4. razreda osnovne škole Ivan Benković. Radionicu je posjetio i gradonačelnik Dugog Sela.

 

U sklopu manifestacije sudjelovali su različiti izlagači sa svojim proizvodima. Voditeljica organiziranog stanovanja Dugo Selo, Branka Seke navodi kako je Centar Stančić imao svoj prodajni štand na kojem su prezentirani radovi korisnika sjedišta Centra te jedinice organiziranog stanovanja Dugo Selo i Jelkovec.

 

Ana Jagatić-Petrinec