Međunarodna konferencija „Razvoj i perspektiva pružanja socijalnih usluga u zajednici“

Međunarodna konferencija pod nazivom „Razvoj i perspektiva pružanja socijalnih usluga u zajednici“ u okviru projekta „Dva koraka dalje“ čiji je nositelj Centar za rehabilitaciju Stančić i koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda održana je 4. listopada u Zagrebu.

Centar Stančić danas brine za više od 600 djece i odraslih osoba s invaliditetom no u njegovu sjedištu smješteno je njih 200 dok za sve ostale korisnike socijalne usluge stručnjaci Centra pružaju u dvije jedinice organiziranog stanovanja i četiri  dnevna centra u lokalnim zajednicama (dva dnevna centra za djecu s teškoćama u razvoju u Vrbovcu i Dugom Selu te dva dnevna centra za korisnike organiziranog stanovanja u Dugom Selu i Novom Jelkovcu).  Jedna je to od važnih poruka i konkretnih učinaka deinstitucionalizacije Centra Stančić koji je uvodno predstavila na otvorenju konferencije ravnateljica Sanjica Grbavac.

– Suština  transformacije leži u našim nastojanjima  da budemo na usluzi svim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama ili osobe s invaliditetom u svojoj obitelji – poručila je ravnateljica Stančića okupljenima na ovom događaju koji su podržali i brojni uzvanici.

Među okupljenima tako su bili načelnica Sektora za pružanje podrške domovima socijalne skrbi resornog Ministarstva, Ivana Zadro, dekan ERF-a Mario Bilić Prcić i predstojnica Studijskog centra za socijalni rad prof. Gordana Berc, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba- Ana Profeta i brojni drugi.

Koje su bitne značajke deinstitucionalizacije i transformacije te u kojoj mjeri ovise o politici u plenarnom dijelu konferencije iznio je prof. Nino Žganec dok je u svojem izlaganju prof. Snježana Sekušak Galešev predstavila potrebe djece s teškoćama u razvoju u pogledu specijaliziranih socijalnih usluga.

Budući da je karakter konferencije bio međunarodan, okupljeni su mogli čuti iskustva stručnjaka iz drugih zemalja u okruženju. Uz proces i značajke deinstitucionalizacije u drugim zemljama naglasak je stavljen na inovativna rješenja u rehabilitaciji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.