Novi projekt Centra Stančić

Osnaživanje i osposobljavanje osoba u organiziranom stanovanju za zapošljavanje uz podršku, naziv je novog projekta čiji je nositelj Centar za rehabilitaciju Stančić uz partnersku podršku Udruge AmoRe Vera iz Dugog Sela te Zadruge Druga prilika iz Zagreba. Ovo je već četvrti projekt koji se financira sredstvima Europske unije.

Cilj ovog projekta je kroz godinu dana osposobiti i osnažiti osobe sa intelektualnim teškoćama za obavljanje jednostavnijih poslova.

Edukaciju će pohađati 35 osoba iz Centra Stančić, smještenih u Prvoj službi organiziranog stanovanja u zajednici koja se nalazi u Dugom Selu, Drugoj službi organiziranog stanovanja u zajednici koja se snalazi u Jelkovcu te 5 osoba iz Udruge AmoRe Vera koji žive sa svojim obiteljima. Kroz Malu školu pripreme i posluživanja hrane i pića, Kreativno tekstilnu radionicu, Uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja te Računalnu radionicu korisnici će uz potrebna znanja i vještine steći samopouzdanje, dobiti dodatnu motivaciju te steći vještinu donošenja odluka. Osim pohađanja osnovnih edukacija polaznici će nastaviti i sa dodatnim praktičnim radom pod vodstvom svojih radnih asistenata.

Uz edukaciju za obavljanje jednostavnih poslova, predviđena je i edukacija za zastupnike iz Prve i Druge službe stanovanja, te Udruge AmoRe Vera kako bi se osposobili za vođenje grupa korisnika za samozastupanje. Samozastupanje je postupak – proces učenja kojim se nastoji osnažiti osobe s intelektualnim teškoćama kako bi uspješnije i kvalitetnije donosili odluke koji se tiču njih samih (što žele raditi, gdje žele živjeti, kako žele provoditi slobodno vrijeme, koga žele za prijatelje i tome slično).

Zbog svoje važnosti za uspjeh i održivost predviđenih projektnih aktivnosti osnovat će se i Socijalna zadruga. Uzimajući u obzir vrstu i razinu invaliditeta dijela naših korisnika, koji zbog dodatnih teškoća teško pronalaze posao na otvorenom tržištu rada, na ovaj način omogućit ćemo korištenje i daljnje usavršavanje stečenih znanja i radnih vještina uz podršku educiranog osoblja centra Stančić i partnera u Projektu.