Održan je drugi okrugli stol u sklopu projekta „Dva koraka dalje“

23. rujna 2021. godine u Kleti obitelji Bunčić održan je drugi okrugli stol u sklopu projekta „Dva koraka dalje“ pod nazivom „Uloga terapijskog psa u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju“. Okrugli stol otvorila je ravnateljica Centra, Sanjica Grbavac, prof. def. uvodnim pozdravom svima okupljenima te presjekom svega što smo postigli u zadnje dvije godine trajanja projekta.

Program je nastavljen izlaganjem Petre Svečnjak, mag. rehab. educ. na temu „Prikaz prve godine rada s terapijskim psom u Dnevnom centru Dugo Selo“.  Kroz prezentaciju smo mogli zaključiti koliko terapijski pas znači Dnevnom centru Dugo Selo i koliko je prisustvo kraljevske pudle Maggy pomoglo djeci u savladavanju svakodnevnih prepreka. Djeca su s Maggy lakše učila, čitala, brže su naučili boje, svladali su različite oblike i veličine, djeca su pobijedila svoje strahove. Djeca su brinući o Maggy, naučila brinuti i o sebi – izjavila je Petra Svečnjak.

U nastavku programa, svoje predavanje održala je Ruta Feldman, mag. psych. iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet na temu „Terapijski psi u radu s djecom s teškoćama u razvoju“. Nakon uvodnog djela, Ruta je objasnila pozitivne učinke terapijskih pasa na korisnike kao i njihovu ulogu tijekom izvedbi aktivnosti te je naglasila da je terapijski pas katalizator dječjeg razvoja.

Okrugli stol zatvorila je Josipa Nišandžić, mag. psych. iz Dnevnog centra Vrbovec na temu „Terapijski pas Rico i njegov psiholog“. Josipa je naglasila da je Rico djeci motivacija za obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje su im prije predstavljale problem, a danas ih s lakoćom izvršavaju. Kroz videa koja su bila prikazana u sklopu prezentacije, najbolje se moglo vidjeti koliko Rico motivira djecu i koliko djeca vole biti u njegovu društvu.  

Nakon predavanja, uslijedila je rasprava kojom su sudionici zaključili koliko je terapijski pas važan u senzomotoričkom, komunikacijskom, psihosocijalnom i emotivnom razvoju djece s teškoćama u razvoju. Ponosni smo što smo u sklopu projekta „Dva koraka dalje“ omogućili našim korisnicima prednosti metoda rada s terapijskim psom.