Podržite humanitarne akcije za Dnevni centar Stančić u Dugom Selu

Nakon prošlogodišnje, uspješno organizirane humanitarne akcije za korisnike Dnevnog centra Stančić, kada je u predblagdansko vrijeme organizirana rukometna utakmica, ove godine osim utakmice planirana je i prodajna izložba fotografija – a obje humanitarke održat će se ove nedjelje, 6. prosinca. Kako nam je najavila voditeljica tima za ranu intervenciju Dnevnog centra Snježana Jurakić rukometna utakmica održat će se u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo, s početkom u 18:30 sati, a sav prihod od prodaje karate namijenjen je za potrebe Centra. Prethodno, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, u 16:00 sati planirano je otvorenje prodajne izložbe fotografija 20 autora, a tom prilikom održat će se i prigodni kulturni program u kojem će nastupiti Vokalni ženski sastav „IVE“ iz Ivanić Grada, Tamburaški sastav Policijske akademije i pjesnikinja Štefica Vanjek.

Voditeljica Jurakić najavljuje kako će sav prihod prikupljenim humanitarnim akcijama biti namijenjen za opremanje kabineta za senzornu integraciju i njihovog logopedskog kabineta, kako bi uvjeti rada s  54 korisnika, koliko ih je trenutno u Dnevnom centru, bili što kvalitetniji te na zadovoljstvo, kako korisnika, tako i roditelja i stručnog tima. Navodi kako im od opreme nedostaje, između ostalog, vibroakustičan jastuk, logopedski set za kabinet te oprema za poticanje senzorne funkcije. Iako su putem projekata aplicirali za sredstava od Hrvatske banke za obnovu i razvoj te od INA d.d., nadaju se kako će ovom akcijom uspjeti prikupiti određena sredstva za nabavu, inače vrlo skupocjene, specijalno prilagođene opreme. Prilikom posjete njihovim prostorima u Oštarijaševoj 6 u Dugom Selu voditeljica Jurakić predstavila nam je njihov rad, kao i stručni tim – radni terapeut, logoped, rehabilitatori, psiholog, socijalni radnik i fizioterapeut, kao i trenutačnu opremu s kojom raspolažu, a koja je dijelom omogućena prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji. Tada je prikupljeno 28.100 kuna – od prodaje ulaznica za utakmicu, nekoliko donacija privatnih tvrtki te donacija Foto studija Fitnić i polaznika koji su u tom razdoblju organizirali „kasicu za donacije“. Veliki dio utrošen je u nabavu namještaja i opremanje prostora, u nabavu stručne radno-terapeutske opreme, a manjim intervencijama u prostoru, organiziran je individualan rad s korisnicima prilagođen njihovim potrebama i dobi. Naime, terapije u Dnevnom centru pohađa 26-ero djece predškolske dobi, dok je 20-ero djece školske dobi te osmero odraslih korisnika. Humanitarna akcija usmjerena je upravo na one najmlađe korisnike s intelektualnim i psiho-fizičkim poteškoćama kako bi im se pružila što kompleksnija rehabilitacija kroz socijalne usluge rane intervencije, psihosocijalne podrške, pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracije) i usluge boravka, tekroz programe stručnog poticanja razvoja kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih i socijalnih vještina, psihosocijalne rehabilitacije i komplementarno suportivnih terapija, programa odgoja i edukacijske rehabilitacije i odgojno obrazovnog rada u predškolskom, osnovnoškolskom programu za djecu s većim teškoćama u razvoju.

Voditeljica Jurakić ističe kako Dnevni centar za svoje korisnike organizira i ljetovanja (u Sv. Filip i Jakov) i zimovanja (na Sljemenu) gdje stručni kadrovi, zajedno s medicinskim osobljem, nastavljaju radne terapije. Ovim putem zahvaljuje se Gradu Dugom Selu koji od samog otvorenja Dnevnog centra podmiruje troškove najma u Oštarijaševoj ulici, inače privatnom objektu.