PROJEKT SENZORNI VRT

Naziv projekta: SENZORNI VRT

Razdoblje provedbe projekta:  Projekt traje u kontinuitetu od  01.01.2020. pa sve do danas.

Ukupna vrijednost projekta:   U projekt je do sada uloženo više od 80.000,00 HRK; najviše zahvaljujući donacijama Zagrebačke županije tijekom 202. i 2021. godine, donacijama HEP-a, Zagrebačkog holdinga- podružnice Zrinjevac i mnogih drugih 

Voditeljica projekta:  Ana Jagatić-Petrinec, mail anajp34@gmail.com

Vrt za poticanje razvoja  osjetila

Opis projekta:  Iako je Centar Stančić  okružen zelenilom i parkovima, oni su često nedostupni za osobe s invaliditetom koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica uslijed niza fizičkih barijera. Kao optimalan  način za rješenje problema pristupačnosti, nametnula  se ideja uređenja  pristupačnog Senzornog vrta.

Senzorni ili osjetilni vrt za osobe s invaliditetom zamišljen je kao edukativna i interaktivna oaza koja uz to može poslužiti  i kao kutak za relaksaciju. Osjetilni vrt  je prostor u kojem se ciljano odabranim biljem djeluje na osjetila. Sastavni dio parka su i sprave koje služe kao zvučni, vidni ili taktilni podražaj. Oblikovanje parka omogućuje  korisnicima neposredan kontakt s biljem (opip, okus, miris, sluh, njuh). Odabrane su biljke koje se ističu nekom značajkom: strukturom lista ili kore, mirisom, prepoznatljivim i jestivim plodom, šumom lišća i slično. Takav vrt pruža nove načine usvajanja spoznaja te primjerima iz svakodnevnog života pomaže razvoj socijalnih vještina i sposobnosti.

Projektne aktivnosti:

Uređenjem pristupačnih staza omogućeno je i slabije pokretnim korisnicima s pridruženim intelektualnim i mentalnim teškoćama razvoj aktivnijih uloga. U vrtu su postavljene klupe te niz sprava za relaksaciju i predah kao i  trampolin i ljuljačka za osobe s invaliditetom te  Senzorni vrt sve više postaje  edukativna i interaktivna oaza koja služi kao kutak za relaksaciju uz usvajanje novih spoznaja, potiče  socijalnu  komunikaciju  i radne  vještine korisnika  ali služi nam i za druženja, sastanke , sportske susrete i razne druge aktivnosti na otvorenom koje su posebno došle do izražaja tijekom epidemije Covida 19.