Šuma nas zbližava i spaja.

Da nas šuma doista zbližava i spaja pokazali smo prošle subote, 20. lipnja,  kada se nas gotovo 70 okupilo u šumi ponad Centra za rehabilitaciju Stančić. Veliko hvala svim župljanima i župniku Mirku Matoševiću, braniteljima općine Brckovljani, lovcima, BBB Dugo Selo, gospodinu Tihomiru Đurasu, predsjedniku Općinskog vijeća Brckovljani, volonterima udruge Smiješak za sve I tehničkoj službi našeg Centra.

Sve nas je spojila šuma ponad Stančića koja će umjesto zarasle nedostupne šikare postati jedno lijepo mjesto druženja. Druženja svih nas, korisnika  Stančića i mještana koji su još jedanput pokazali veliko srce. Svoje subotnje slobodno jutro  posvetili su  radeći za druge i na tome se svima od srca zahvaljujem. Sa ciljem da ovu šumu učinimo zelenom oazom za sve nas, subotnjom akcijom nastavili smo sa realizacijom nagrađenog projekta koji se zove upravo kako sam započela ovaj tekst – Šuma nas zbližava i spaja.

Udruga za promicanje potreba djece i mladih, Smiješak za sve, čiji volonteri su česti i dragi posjetitelji te prijatelji našeg Centra, za taj je projekt nagrađena na natječaju INA-e, naziva Zeleni pojas. Stančićeva šuma tako će kroz ovaj projekt uskoro biti uređeno izletište za sve nas, sa pristupačnom stazom uz koje se planiraju postaviti klupe za odmor i druženje te zeleni otok sa stolom za stolni tenis.

Od tog cilja nismo daleko, u subotu smo iz šume iznijeli dva velika kontejnera smeća, staza je pripremljena, napravljeni su  rubnjaci te smo radili prilaz. Brže od planiranog potjerala nas je kiša no u ovim nesigurnim vremenima u cijelom svijetu teško je pouzdati se i u vremensku prognozu, ali nadamo se toplom i sunčanom ljetu jer s ovom akcijom moramo nastaviti. Zapuštena šuma više neće biti odlagalište otpada i neuređeno ruglo nego mjesto za odmor, rekreaciju i druženje svih nas, mještana i naših korisnika Stančića.

Ovaj kraj jako dobro zna koliko je važno našim korisnicima da imaju priliku biti dijelom zajednice u kojoj žive. Pomoći njima da osjećaju i vide kako ovdje pripadaju oplemenjuje i sve nas, a šuma će nas sve skupa još jače povezati. Ovim projektom još ćemo jednom zajedno pokazati kako je moguće razvijati svoj kraj te učiniti život kvalitetnijim onima potrebitima. Akciju ćemo nastaviti kako bi projekt uređenja šume dovršili, a ona će biti dodatni sadržaj stanovnicima, korisnicima Stančića, ali i studentima te volonterima kojima ćemo uskoro moći uz edukaciju pružiti i smještaj.

Kada se naših više od stotinu korisnika iselilo, ponajviše u stambene zajednice kako bi samostalno živjeli, ostao je praznim I u lošem stanju objekt unutar Centra. Ta prazna zgrada uskoro će postati Volonterski edukacijski centar zahvaljujući humanom projektu udruge Smiješak za sve. Oko 700 tisuća kuna ulaganja je pri kraju te se nadamo skorom otvorenju prostora u kojem će studenti srodnih fakulteta vidjeti na licu mjesta život u instituciji, stjecati praktično znanje i iskustvo te tako pomoći i djelatnicima Stančića u svakodnevnom radu, ali ponajprije korisnicima. U ovoj akciji Smiješak za Stančić spomenuta udruga je potaknula brojne građane i tvrtke na donacije kroz humanitarnu akciju HRT-a  “Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu”.

Rezultat toga uskoro ćemo svi moći vidjeti, a budući stručnjaci dobit će ono najvrednije za svoj poziv, mogućnost da rade i uče u našem Stančiću. Epidemija COVID19 usporila je cijeli svijet, odgodila nam je svima planove i puno toga stavila na čekanje, ali s projektima nastavljamo u prilagođenom tempu. Uz sve epidemiološke mjere subotnju akciju uređenja šume završili smo ručkom u skupinama u Stančiću kako planiramo  i nakon što se ponovno uskoro nađemo na istom mjestu te nastavimo s radovima.