Svečano otvorenje novog Dnevnog centra Vrbovec

U četvrtak, 25. svibnja, Centar za rehabilitaciju Stančić otvorio je novoizgrađeni Dnevni centar Vrbovec koji je smješten u Zagrebačkoj ulici. Novi Centar je izgrađen u sklopu projekta “Poboljšanje uvjeta za pružanje socijalnih usluga u zajednici”, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni gosti, predstavnici nadležnog ministarstva, savjetnica Ministra za rad, mirovinski sustav, obitelj i socijalnu politiku, gospođa Zvjezdana Bogdanović, voditelji područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, gradonačelnici grada Vrbovca i Dugog Sela, Denis Kralj i Nenad Panian. Zvjezdana Bogdanović je naglasila kako otvorenje ovog Centra znači jako puno i kako je ono velik iskorak za sve roditelje koji imaju djecu s teškoćama u razvoju, ali i za odrasle članove obitelji s invaliditetom. Rekla je još kako se ovim Centrom pruža mogućnost svim korisnicima da svoje vrijeme u rehabilitacijskom postupku provedu puno kvalitetnije.

Partneri na projektu su Grad Vrbovec i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Vrbovec. Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj je rekao kako je to lijep dan za Centar Stančić i grad Vrbovec te zahvalio i ravnateljici Centra Stančić koja je to omogućila. Istaknuo je da se u Vrbovcu otvara druga od tri zgrade socijalne namjene koje grad dobiva u kratko vrijeme.

Ravnateljica Centra Stančić Sanjica Grbavac je istaknula kako će potpuno novi objekt Dnevnog Centra Vrbovec unaprijediti pružanje socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Naglasila je da Centar Stančić već dugi niz godina djeluje na području Vrbovca, što je omogućio Grad Vrbovec te da je više od 150 osoba uključeno u tretmane Centra, od čega je više od stotinu djece.

S potpuno novim prostorom koji je vrhunski opremljen, svi korisnici će primati kvalitetnije socijalne usluge, s čime dolazi i mogućnost povećanja broja djece koja imaju potrebu za uslugama Centra Stančić.

Voditeljica projekta, Jasna Lesički, objasnila je kako će novi Dnevni Centar u Vrbovcu pružati usluge rane razvojne podrške, psihosocijalne podrške, usluge logopeda, usluge savjetovanja pojedincu i obitelji te usluge organiziranog stanovanja i boravka. Naglasila je i da će svoje mjesto ovdje pronaći sva djeca s područja grada Vrbovca i okolice koja imaju poteškoće u razvoju te odrasle osobe s invaliditetom.

Program svečanog otvorenja je započeo uz zbor djelatnika Centra Stančić, a završio uz svečano rezanje vrpce. Cijelo otvorenje uveličali su i korisnici svojim nastupima.

U dvorištu novog Dnevnog centra Vrbovec, napravljen je i Senzorni vrt, postavljen je plastenik sa sadnicama te su korisnici na gredicama posadili jagode i drugo voće.

Ana Jagatić-Petrinec,
članica tima za pripremu i provedbu projekata