Završen projekt „Naš i Vaš Zelengaj“

Zahvaljujući donaciji  tvrtke SCOTT Bader Company u iznosu od 45.166,59 kn uspješno smo priveli kraju  projekt uređenja naše šume  Zelengaj.

Kako se ta šuma  nalazi u neposrednoj blizini sjedišta ustanove, ona je na neki način prirodna poveznica  nas i lokalne zajednice. Prostor šume je osmišljen kao edukativna i interaktivna oaza koja služi za relaksaciju osoba s invaliditetom uz mogućnost usvajanja  novih spoznaja kao i stjecanje   novih radnih vještina.

Sve šumske staze su uređene i označene, nabavljeni su koševi te  kontejner za odvajanje i odlaganje otpada, postavljene su viseće ležaljke kao i  table s natpisima. Također je  nabavljen  set za stolni tenis za već ranije postavljeni  stol.

Uređenjem pristupnih staza omogućili smo našim korisnicima  da uživaju u ljepotama jedinstvenog zelenog okruženja te tako dodatno poboljšaju svoju kvalitetu življenja. Svi oni  veoma rado provode svoje  vrijeme u šumi, te se  uz šetnje i društvene igre aktivno uključuju u skupljanje i odvajanje otpada te njegovo odlaganje  na za to predviđena mjesta. Time se kod njih dodatno razvija svjesnost o važnosti očuvanja okoliša i zadržavanja čistog, zelenog okruženja.

Zbrinjavanje, odlaganje i odvajanje otpada u svrhu promocije zelenih politika kao oblika  radne terapije  ima široku rehabilitacijsku primjenu. Radne aktivnosti u zelenom okruženju smanjuju  stres, poboljšavaju  senzomotoričke, mentalne i psihosocijalne vještine, pozitivno djeluju  na čovjekovo zdravlje te podižu opću  kvalitetu življenja. Istraživanja su pokazala da aktivnosti vezane uz prirodno zeleno okruženje uz rad i boravak na otvorenom ublažavaju depresiju, anksioznost te pomažu u sprječavanju razvoja demencije.

 

Ana Jagatić-Petrinec